Jeta e fakultetit është ëndrra më e bukur që ti ke parë ndonjëherë dhe s’do ta shikosh më kurrë.


Kalaja e Lëkurësit është  një kala e shekullit të XVI me vlera turistike, e një ish fshati të lashtë. Mendohet nga historianët të jetë ndërtuar rreth viteve 1537, në kohën kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmëri kontrolli i Skelës së Sarandës dhe rrugës që kalon Sarandë-Butrint. Ne vitet 1878 fshati sulmohet nga 800 andarte greke. Kalaja ndodhet midis rrënojave të fshati Lëkurës mbi majën e një kodre të lartë që ngrihet sipër qytetit të Sarandës. Ka një pozicion të veçantë strategjik nga ku mund të shikoni gjithë qytetin e Sarandës dhe rrugën që shkon në Butrintit, gjithashtu mund të shijoni dhe një panoramë të ishujve të Ksamilit. Ka formë katrore me dy kulla të rrumbullakëta të vendosura në VP dhe JL. Katrori me dy rrumbullake ne diagonale është simboli i lëkurëpunuesve në mesjete ne këto zona. Kati i parë ka shërbyer si depo. Kuptohet nga pozicioni i vendosjes që qëllimi kryesor i ndërtimit të kalasë ishte vrojtimi i detit. Lartësia e mureve arrin 6,7-7 m trashësia e tyre deri në 2 m. Sot në Lëkurës funksionon një bar-restorant me arkitekturë të hershme dhe tepër bashkëkohore, ofron një shërbim ideal. Është kthyer në një nga pikat më të bukura turistike dhe nga më të frekuentuarat për çdo turist që viziton Sarandën


Lëkurësi Castle (Albanian: Kalaja e Lëkurësit) is a ruined castle in Lëkurës, southern Albania. The castle is located on a strategic hill point overlooking the town of Sarandë, southeast of the town centre. From here one can control the whole town as well as the islands of Ksamil. The castle of Lëkurës was built in 1537 by Sultan Suleiman the Magnificent who had attacked Corfu and needed to control the harbor of Sarandë and the road that connected it with Butrint. The castle used to withhold the old Lëkurës village. It has a square shape with two round towers on its north-western and south-eastern corners. To climb up to the castle, visitors need to leave the main road on Qafë Gjashtë and go up the town hill from the other side of the town. On the ruins of the old castle, tourists can enjoy a meal in the local restaurant which is built in the style and with similar materials to the castle.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Libraria Universitare UBT