Jeta e fakultetit është ëndrra më e bukur që ti ke parë ndonjëherë dhe s’do ta shikosh më kurrë.

 


Kepi i Rodonit  është një rrip toke në formë gadishulli që futet në brendësi të detit Adriatik. Ai shtrihet në formë trekëndëshi midis gjirit të Rodonit në veri dhe atij të Lalzit në jug. Në veri të tij derdhet lumi i Ishmit një nga lumenjtë e vegjël të Shqipërisë. Kepi i Rodonit është kepi më i madh në vendin tonë, i cili mbyll nga ana e jugut gjirin e Drinit. Paralel me bregun e tij shtrihen kodra argjilore, të cilat dallohen nga format e rrumbullakëta që e rrethojnë krejt kepin. Një pjesë e tyre mbulohen nga pyje të vogla duke krijuar dy ngjyra shplodhëse : të kaltrën e detit dhe të gjelbrën e bregut. Kalaja e Rodonit u ndërtua nga Skënderbeu rreth viteve 1451-1452. Ndërkohë që punime plotësuese në të u bënë edhe në vitin 1463, kur Skënderbeu solli disa mjeshtra raguzianë të ndërtimit. Pas vdekjes së Skënderbeut kalaja u mor nën kontroll nga Venediku, i cili në vitet 1500, kur Durrësi nisi të kërcënohej nga osmanët, ndërmorën punime për rindërtimin e saj. Qëllimi I ndërtimit të kësaj kalaje nga Skënderbeu ishte sigurimi i një daljeje komunikimi në bregdet, i cili kontrollohej nga Venecianët, të cilët gjithmonë e shikonin politikën e Skënderbeut me dyshim.


The Cape of Rodon or Cape of Skanderbeg (Albanian: Kepi i Rodonit or Kepi i Skenderbeut) is a rocky capeon the Adriatic Sea north of Durrës, Albania. On the Cape is the Rodoni Castle, built by Skanderbeg in 1463 and a Saint Anthony Church.   Rodoni Castle is located on Cape of Rodon. After the victorious First Siege of Krujë the League of Lezhë decided to increase the fortifications for use against the Ottoman Empire. Skanderbeg chose the cape of Rodon as the location of the castle and construction began in 1450. The walls of the castle that was completed in c. 1452 had a length of 400m at that time. When the Siege of Krujë started in 1466 Skanderbeg retreated to Rodoni Castle from where he and his family, together with many people from Albania, were transported to Brindisi in 14 ships. According to Marin Barleti this castle was destroyed by Ottoman forces in 1467. In 1500 the castle was rebuilt by the Republic of Venice. As a result of the corrosive action of the sea waves, some of the walls are now under the waters of the Adriatic. Today the visitors can see the outer walls on the right side and the tower at the place they intersect

Leave a comment

Libraria Universitare UBT