Jeta e fakultetit është ëndrra më e bukur që ti ke parë ndonjëherë dhe s’do ta shikosh më kurrë.

Kalaja e Lezhës ngrihet në majë të një kodre me lartësi 186 metra, në lindje të qytetit. Kalaja ka origjinë ilire. Në vitin 1440 ajo iu nënshtrua një rindërtimi nga venedikasit, ndërsa në vitin 1522 pas pushtimit osman u rindërtua edhe nga ana e tyre. Këtu mund të shikohen gjurmë të arkitekturave ilire, romake, bizantine dhe osmane. Objektet më interesante për tu vizituar janë rrënojat e ndërtesave osmane brenda kalasë, xhamia, kulla në murin juglindor me një hark romak dhe kulla ilire në murin jugor. Kalaja e Lezhës është monument kulture. Prej saj shihet një pamje mjaft e bukur e fushës së Lezhës dhe e detit Adriatik.

Lezhë Castle is a castle dominating the city of Lezhë, northern Albania. Its highest point is 186 metres high. Lezhë Castle is situated at an height of 322 m. The castle originates from Illyrian times. In 1440 it was reconstructed by the Venetians, and in 1522, after the Ottoman conquest, it was also rebuilt by the latter. The castle bears traces of Illyrian, Roman, Byzantine and Ottoman architecture. Interesting places to visit are the ruins of the Ottoman buildings inside the castle, the mosque, the tower of the south-eastern wall with a Roman arch, and the Illyrian tower on the southern wall. The Lezha castle is a cultural monument. The castle offers a beautiful view of the Lezha fields and the Adriatic Sea.

Leave a comment

Libraria Universitare UBT